Eenvoudig een verhoogde plantenborder maken in de tuin

Het kan haast niet meer ontbreken in de moderne achtertuin: naast de grote tegels staat een prachtige plantenborder vol met kleurrijke bloemen en vaste planten. Om je tuin een extra dimensie te geven kun je dankzij het modulaire plantenbakken systeem van Enjoyplanters ook eenvoudig een verhoogde plantenborder aanleggen. Op deze pagina lees je hier alles over en vind je tips voor het beplanten van deze verhoogde border.

Een verhoogde plantenborder maken van polyester

Eerst: het nieuwe modulaire plantenbakken systeem van Enjoyplanters bestaat uit diverse onderdelen waarmee je zelf een polyester plantenborder of verhoogde border in de tuin kunt maken. Je kunt kiezen uit rechte stukken, binnenhoeken en buitenhoeken. De rechte stukken zijn in diverse lengtes verkrijgbaar, variërend van 25 centimeter tot en met 2 meter lang. Deze stukken kun je dankzij de meegeleverde bouten eenvoudig aan elkaar bevestigen.

Verhoogde plantenborder maken met het modulaire systeem

De modulaire onderdelen hebben een hoogte van 40 of 80 centimeter. We adviseren om de delen minimaal 5 centimeter in te graven, zodat de plantenborder stevig op zijn plek blijft staan. Zelfs met het ingraven heeft je plantenborder nog steeds een hoogte van minimaal 35 centimeter.

Shop hier alles voor je verhoogde plantenborder

Hoe maak je de verhoogde polyester plantenborder in de tuin?

Wanneer je een verhoogde plantenborder maakt, doe je dit veelal in het midden van de tuin of aan de zijkant van de tuin. Dankzij de losse onderdelen van het plantenbakken systeem kun je ervoor kiezen om de plantenborder voor een deel vast te maken aan je huis. Hierdoor heb je maar voor drie zijden onderdelen nodig.

Verhoogde planten border

Een verhoogde plantenborder maken in de tuin met het polyester systeem doe je in 4 eenvoudige stappen:

  1. Meet als eerste het deel van de tuin op waar je de verhoogde plantenborder wilt plaatsen en bekijk of je deze afmeting ook kunt realiseren met de onderdelen van Enjoyplanters. Bij de onderdelen ontvang je van ons bouten, zodat je de plantenborder eenvoudig in elkaar kunt zetten.
  2. Teken de gewenste plantenborder uit en zoek hier passende onderdelen bij. 
  3. Je bent klaar om te bestellen
  4. De Enjoyplanters plantenborder kun je op 3 verschillende manieren in elkaar zetten en op de gewenste plek stevig neerzetten. Voor welke van de 3 manieren je voorkeur uitgaat, hangt van jezelf af. We hebben een animatie gemaakt waarin alle manieren worden toegelicht. Je kunt de animatie hier bekijken.

Andere soorten verhoogde borders maken

Naast de polyester plantenborder die we hierboven hebben besproken, zijn er natuurlijk ook nog andere verhoogde borders die je zelf kunt maken. Een welbekende favoriet is de verhoogde border van grijze stenen. Deze passen ook perfect in de moderne, strakke tuin. Je kunt ook een verhoogde border maken van cortenstaal kantopsluitingen.

Tip: verwerk een bankje in de border, zodat je hier een gezellig zithoekje van kunt maken. Bij een plantenborder van stenen is dit eenvoudig te realiseren.

Tips voor het vullen van de verhoogde plantenborder

Nu kan het leuke werk beginnen en is het tijd om na te denken over de planten en bloemen die je in je plantenborder wilt planten. Voordat je de planten en bloemen gaat uitkiezen, is het handig om eerst de plek van de plantenborder te bekijken. Is hier sprake van veel zon of staan de planten overwegend in de schaduw?

Hoe groot is daarnaast je plantenborder? Is er ruimte om te spelen met de hoogte van de planten? Aan de voorkant van een plantenborder is het gebruikelijk om lage planten te plaatsen, aan de achterzijde kun je meer hoge planten plaatsen zodat je een speels effect creëert.