Geef je tuin een groen en Oosters tintje met bamboe! Bamboe is een geliefde plant die snel groeit, maar ook kan gaan woekeren (mits je voor de Phyllostachys bamboe kiest). Je wilt natuurlijk niet dat jouw nieuwe bamboeplant in de tuin ineens bij de buren omhoog komt. Om het woekeren uit te sluiten kun je het beste bamboe planten in een plantenbak. Maar welke plantenbak buiten is geschikt voor bamboe? Je vindt het antwoord op die vraag hieronder.

Kan ik bamboe planten in een polyester plantenbak?

Een veel gestelde vraag die wij krijgen is ‘Kan ik bamboe buiten planten in een polyester plantenbak?’. Het antwoord is: ja. De polyester plantenbakken uit onze collectie zijn stevig genoeg voor de wortels van bamboe.

Het planten van bamboe in een plantenbak zorgt er niet alleen voor dat het niet gaat woekeren, maar je kunt zo ook bamboe planten op je balkon of bijvoorbeeld in huis.

Welke maat plantenbak is buiten geschikt voor bamboe?

Bij het kiezen van de juiste plantenbak voor bamboe, houd dan rekening met de hoogte van de plantenbak. De kluit van bamboe is over het algemeen 20 à 30 cm hoog, waardoor je niet moet kiezen voor een te lage plantenbakken buiten. Wij adviseren om minimaal een plantenbak van 50 cm hoog aan te schaffen.

Je kunt kiezen voor verschillende vormen van polyester plantenbakken. Zo kun je bamboe planten in een rechthoekige plantenbak, hoge vierkante plantenbak of zelfs rond! De populairste plantenbakken die buiten worden gebruikt voor bamboe zijn:

 

Zorg voor voldoende afwateringsgaten in je plantenbak buiten!

De polyester plantenbakken uit onze collectie worden geleverd zonder afwateringsgaten. Wanneer je bamboe in de plantenbak buiten gaat planten, dien je voldoende afwateringsgaten zelf te boren met een metaalboortje. Bamboe vind een vochtige plantenbak fijn, maar er moet geen laag water in blijven staan.

Hoeveel afwateringsgaten je nodig hebt hangt af van de grootte van de plantenbak. Per 0,2 vierkante meter heb je één afwateringsgat nodig. Is de bodem van de plantenbak 70 bij 70 cm? Dan heb je 0,7 x 0,7 = 0,49 / 0,2 = 3 afwateringsgaten nodig. De afwateringsgaten in de plantenbak buiten moeten minimaal één cm doorsnede hebben.

Waar je rekening mee moet houden met het planten van bamboe

Bamboe is een eenvoudige plantsoort die niet al te veel eisen stelt. Zo kun je deze wintergroene plant zowel in de zon als schaduw zetten. Daarnaast maakt de grondsoort ook niet veel uit, als hij maar humusrijk is.