Hoe vul ik een bloembak? 7 tips en voorbeelden!

Bloembakken worden steeds groter en imposanter. Zeker grote polyester bloembakken, houten bloembakken en cortenstaal bloembakken zijn helemaal in! Maar hoe vul je zo’n grote bloembak eigenlijk en hoe laat je een bloembak goed tot zijn recht komen in de tuin? We geven je hieronder zeven tips en voorbeelden hoe jij je tuin kunt laten stralen met mooi gevulde grote bloembakken.

Bloembak vullen? Ontdek hier hoe!

Twee grote witte polyester bloembakken, gevuld met kleurrijke planten en hoge grassen.

1. Kies de ster van de show in je grote bloembak

Wanneer je een bloembak vult, is het heel belangrijk dat je één ster kiest per bak. In een grote plantenbak kun je bijvoorbeeld een fraaie boom planten, zoals een olijfboom of een plataan. Een amberboom als struik (Liquidambar styraciflua) krijgt schitterende herfstkleuren en is daarom ook een goede keus.

Ster van de show in de bloembak

Liever iets lagers? Kies dan een bladplant, zoals de kerrieplant (Helichrysum) en zilverblad (Senecio). Plant deze bladplanten in het midden van de plantenbak.

2. Zet mooie bloeiplanten of siergrassen in de bloembak

Vul je bloembakken met mooie siergrassen

Rondom de bladplant of boom kun je wat perkgoed planten in de bloembak. Denk bijvoorbeeld aan mooie afrikaantjes, een groepje hangpetunia’s, dichondra (hangplant met grijze / zilverachtige bladen) of verbena. Helemaal in zijn zogenoemde siergrassen. Er zijn honderden soorten siergrassen. Van Japans siergras tot pampasgras en van prachtriet tot veldbies.

3. Zorg voor een goede balans in de bloembak

Het perkgoed moet qua kleur bij de ‘ster’ passen. Kies je voor een felgele kerrieplant, combineer dit dan niet met blauwe viooltjes en oranje afrikaantjes, want dan ontstaat er een bonte mix. Zet niet te veel planten in de bak, want ze gaan nog groeien. Houd rekening met een afstand van zo’n 25 centimeter tussen planten.

Probeer je bloemen ook te combineren met de andere bloemen in je tuin. Zo ontstaat er meer consistentie en oogt het rustiger.

4. Voldoende hydrokorrels op de bodem en potgrond in de bloembak

Voordat je planten in de bloembak poot, vul de bloembak eerst met een laagje hydrokorrels. Deze hydrokorrels vormen een drainagelaag onder in bloempotten en bloembakken, waardoor de waterhuishouding verbetert en je langer kunt genieten van een prachtig resultaat.

Zorg voor voldoende potgrond om een bloembak mooi te vullen. Gebruik hiervoor de ‘Hoeveel potgrond heb ik nodig?’-calculator. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig potgrond in huis haalt.

5. Geef de bloemen en planten veel water in de zomer

Vul je de bloemenbak in de zomer? Geef de planten dan voldoende water. Wanneer het weken niet regent, dan kunnen de planten en bomen uitdrogen. Met een beetje liefde gaat het helemaal goed komen! Wanneer je afwateringsgaten in de bodem van de bloembak hebt zitten, hoef je niet bang te zijn dat je te veel geeft. Dit loopt er net zo makkelijk weer uit via de bodem.

6. Creëer meer privacy met een hoge bloembak!

Creeer privacy met hoge beplanting

Een praktische manier om een bloembak te vullen is door te kiezen voor hoge beplanting. De bloembak zorgt er zo voor dat nieuwsgierige ogen wat minder makkelijk naar binnen kunnen kijken. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook gezellig uit.

7. Heb je al eens nagedacht over sfeerverlichting in je bloembak?

Sfeerverlichting in een bloembak

Of je nu 's avonds nog even buiten zit of niet, sfeerverlichting kan veel doen voor je tuin. Een van onze klanten heeft hierboven losse lampen in de bloembakken gezet, waardoor de planten mooi oplichten bij scherming. Je kunt ook op andere manieren spelen met tuinverlichting door bijvoorbeeld spotjes in de grond in te bouwen onder een boom, gekleurde lampjes op te hangen of kies voor tuinlampen op zonne-energie.

Inspiratie nodig? Bekijk wat andere klanten hebben gedaan

Benieuwd hoe onze klanten hun grote polyester bloembakken hebben gevuld met mooie planten? Neem een kijkje op een van onze fotopagina's en doe inspiratie op. We hebben een speciale fotopagina voor (grote) bloembakken van het merk Enjoyplanters en een fotopagina van onze klantfoto's van Lupine bloembakken.

Bekijk hier alle bloembakken en ga aan de slag