Ik vind de herfst en met name oktober echt een fantastische maand. De temperatuur is vaak nog heerlijk en met een beetje geluk kunnen we nog tot ver in november in de tuin zitten. Maar de herfst is wel de periode waarin je nog wat moet doen aan de beplanting. De dagen worden korter, bomen verliezen hun bladeren en de eerste nachtvorst ligt op de loer. Er is van alles te doen. In dit blog geef ik je tips om ervoor te zorgen dat je beplanting klaar is voor de winter.
Strooi voorjaarsbollen uit
Als je nu bollen poot, verandert je tuin in het voorjaar in een grote bloemenzee. De bollen van Narcissen, blauwe druifjes, tulpen en sneeuwklokjes stellen nooit teleur. Plant de bollen na aankoop gelijk in de grond. Zo voorkom je dat de bollen uitdrogen. Je kunt de bollen in het gras poten of tussen de planten in de border. Heb je geen plaats in je borders, zet de bollen dan in plantenbakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een polyester plantenbak, houten plantenbak of een cortenstalen plantenbak? Bollen zijn echte cadeautjes voor in de tuin. Er is geen bol waarvan de uitkomst niet mooi is.
Vervang eenjarige planten door mooie winterbloeiers
Vervang de eenjarige planten in de potten door planten met een mooie winter- of herfstkleur, zoals cyclamen, skimmia, winterviolen en hebe. Zo heb je in de koude wintermaanden toch nog iets moois om naar te kijken.
Tip: Plaats een of meerdere plantenbakken op je terras of bij je voordeur en laat ze extra in het oog springen met mooie verlichting. Door een plant van onderen te belichten zet je deze extra in de spotlights en creëer je een fantastisch effect met speelse schaduwen.
Snoeien is belangrijk voor je planten
Lavendelplanten
Het is nog niet te laat om je lavendelplanten te snoeien. Dit kun je doen met een heggenschaar. Knip de oude bloemen weg en een deel van de takken eronder. Haal niet te veel van het groen weg en knip zeker niet in het oude hout. In april kun je de lavendel nog een keer knippen.
Hagen
Ook kun je nog net jouw haag snoeien als je dat nog niet gedaan hebt. Hier lees je meer over hagen snoeien.
Houd je gazon bladvrij
Heb je veel bomen en struiken in je tuin of in de buurt, dan vallen in de herfst enorm veel bladeren op het gazon. Hark ze een keer per week bij elkaar en strooi ze tussen je struiken en vaste planten. Op deze manier voorkom je gele plekken in je gras en bescherm je tegelijkertijd je planten tegen vorst. Wat je ook kunt doen is bladcompost maken van de bladeren.
Plant en verplant vaste planten in de herfst
Ben je tevreden over de borders in je tuin? Misschien voert een vaste plant de boventoon of kan een bepaalde hoek iets meer kleur gebruiken. Nu is het een ideale tijd om planten te scheuren en nieuwe planten in de tuin te zeten. De grond is nog warm, waardoor de planten nog even kunnen wortelen voordat het echt koud wordt. Grote planten die al een tijd staan verjong je door de kluit te delen en de vitaalste delen weer te planten. Gebruik hiervoor een scherpe spade.
Bescherm planten tegen de kou
Veel planten geven niet om een paar graden vorst, maar je hebt er natuurlijk altijd een aantal koukleumen tussen zitten. Geef ze een warme jas of doek en zet ze op een veilige plek. Ideaal is natuurlijk een kleine kas. Hier staan ze beschut tegen wind en regen en kun je zelfs een kachel voor ze aanzetten.
Heb je geen kas, zet planten die niet al te groot zijn binnen op een plek waar het niet te warm of te donker is en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Kun je in je huis echt geen grote boom kwijt, laat je vorstgevoelige planten dan overwinteren bij een kweker. Hiervoor betaal je meestal een vast bedrag. Kijk eens op internet voor een kweker bij jou in de buurt.
Trek die handschoenen aan en lekker aan de slag dus. Een aantal voorbeelden van mooie herfstbloeiers vind je in ons blog '7 mooie herfstbloeiers voor je tuin'.