Vaak zie ik dat de voortuin een ondergeschoven kindje is. Dat is jammer, maar eigenlijk niet gek. We lopen er doorheen na een dag werken, met de boodschappen in onze handen of als we terugkomen van de vuilcontainer. Soms kijken we er even naar, maar meestal ook niet. Het liefst gaan we zo snel mogelijk naar binnen. De meeste dingen doen we in de achtertuin. Daar eten we, spelen de kinderen en vieren we verjaardagen. In de wijk waar ik woon zijn veel voortuinen volledig bestraat, verwaarloosd of zien er ongezellig uit. En dat is echt heel jammer. Een mooie voortuin is het visitekaartje van je huis en geeft je het gevoel van welbehagen als je thuiskomtOmdat een gezellige voortuin altijd begint met een goed ontwerp, vertel ik je in dit blog waar je rekening mee moet houden en deel ik nuttige tips vanuit mijn ervaring als tuinontwerper.

Een goed ontwerp voor je voortuin is de basis

Een goed ontwerp is van vitaal belang voor voortuinen, vooral als ze aan de kleine kant zijn. Vaak zie ik dat de borders en plantenbakken op een willekeurige plek zijn neergezet. De tuin oogt dan rommelig en verwaarloosd... Met een goed tuinontwerp schep je duidelijkheid in je tuin en geef je je tuin de sfeer die je wilt hebben. Voor een strakke en moderne voortuin raad ik aan met strakke lijnen te werken. Met gebogen lijnen creëer je een meer natuurlijk effect.

Maak gebruik van de omgeving

Als ik een ontwerp maak voor een voortuin, kijk ik altijd naar de omgeving. Misschien staat er een boom aan de overkant van de weg die ik terug kan laten komen in de tuin. Of kan ik de border van de buren door trekken in de tuin. Het is makkelijk en effectief. Je voortuin zal er ruimtelijker door worden en opgaan in de omgeving. Kies ook voor planten die passen bij bijvoorbeeld de bakstenen van je huis. Heb je rode bakstenen, dan passen lichte bladeren van siergrassen daar prachtig bij. Een witte muur combineert weer mooi met de knalrode takken van kornoelje. Wees ook niet bang om met je tuin op straat te ‘morsen’. Laat planten ontsnappen uit je tuin en een waterval vormen richting de straat. Het effect kan opvallend zijn.

 

Tip: met een kantopsluiting kan je het verschil maken tussen borders en paden en een speels effect in je gazon creëren.

Cortenstalen plantenbakken in de voortuin

Cortenstaal is een prachtig materiaal wat je terug kunt laten komen in de tuin. Shop hier de plantenbakken en kantopsluitingen

Een boom in de tuin

In elke tuin, hoe klein ook, past een boom. Bomen geven karakter aan je tuin, ze zorgen voor schaduw, beslotenheid en scheppen ruimte. Ook de vogels zullen blij zijn met het hoge groen en je boom gebruiken om te landen of te schuilen. Ik vind een bloeiende kornoelje of stermagnolia altijd erg mooi. Als je deze op de juiste manier snoeit, kun je genieten van zijn witte bloemen, zonder je zorgen te hoeven maken dat hij boven je dak uitgroeit. Ga je voor een boom in je voortuin, zorg er dan voor dat die goed wordt beschermt met een boomrooster en boombeugel.

 

Voor een kleine voortuin in Rotterdam heb ik deze schets gemaakt. Langs het pad naar de voordeur staat een kleine sierpeer. De Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ heeft een slanke vorm en kan in bijna alle tuinen worden toegepast.

Hoe ontwerp je een voortuin met oprit?

Wil je een oprit voor de deur? Dan is het goed om te weten dat een auto en groen prima samen kunnen. Het is echt niet nodig om je hele voortuin te bestraten. Voor het in- en uitstappen heb je al gauw 2,5 meter breedte nodig. Waar je in- en uitrijdt kan het wel wat smaller zijn. Het is ook mooi om de beplanting door te laten lopen op het garagepad. Zo maak je van de voortuin meer een geheel en is het garagepad niet zo’n grote steenmassa. Hieronder zie je een mooi voorbeeld.

 

 

Oprit

 

Het lage muurtje loopt visueel door op het garagepad en de beplanting gaat ook de hoek om richting de voordeur. Op deze manier onderbreek je de steenmassa die automatisch ontstaat.  

Hoe ontwerp je een all-season tuin?

Het is mogelijk om een voortuin te hebben die het hele jaar mooi is. Met bloesem in het voorjaar, vrolijke zomerbloeiers en planten die tot ver in de herfst stralen zoals asters en zonnehoed. In deze tijd van het jaar zijn groenblijvende planten onmisbaar. Vooral struiken als sneeuwbal en struikhedera of de betoverende toverhazelaar, die bloeit als andere planten in diepe rust zijn, laten jouw voortuin het hele jaar door stralen. Wel is het belangrijk om ook rekening met de soort grond in je tuin. Sommige planten zijn dol op zandgrond, andere houden juist weer van echte klei. 

 

Tip: het najaar is de ideale periode om nog eens goed naar je tuin te kijken, Waar ben je tevreden mee? Wat kan anders? Kom je er zelf niet uit, stel hieronder je vraag of bekijk ons voortuin inspiratiebord op Pinterest. Misschien kunnen wij helpen om voor komend voorjaar jouw droomtuin te realiseren.